Project omschrijving
Ergotherapie bij pijnklachten
Hart voor Ergotherapie is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met langdurige pijnklachten. Pijn kan een gevolg zijn van een ongeluk, een aandoening, ziekte of overbelasting. Pijnklachten kunnen enorm van invloed zijn op je dagelijks leven. Wanneer meerdere factoren op elkaar inwerken, kun je in een negatieve spiraal komen. Misschien ben je door de pijn minder gaan bewegen en ondernemen, kun je niet meer werken of ben je afhankelijk geworden van anderen. Daarnaast heeft pijn meestal een negatieve invloed op je sociale leven, je humeur en je algemene welbevinden. Soms kun je bepaalde rollen niet meer vervullen, bijvoorbeeld in de relatie met je partner, de verzorging van je kinderen of op je werk.
Een verminderde algehele conditie kan de pijnklachten verergeren of in stand houden. Wanneer pijn langer dan zes weken aanhoudt, spreken we over chronische of langdurige pijn. Wordt jouw leven negatief beïnvloed door langdurige pijnklachten? Neem dan contact met ons op en dan helpen wij jou de negatieve spiraal te doorbreken.
Bij Hart voor Ergotherapie kun je onder andere terecht voor
Hoofdpijn
Klachten van arm, nek en schouder (KANS)
Rugpijn
Whiplash-syndroom of post-commotioneel syndroom
Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)
Prikkelbare Darm syndroom (PDS)
Fybromyalgie
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
In de ergotherapiebehandeling worden meerdere aspecten aangepakt om de negatieve spiraal te doorbreken. Het doel is dat jij weer de regie krijgt over je leven in plaats van de pijn.
Tijdens de behandeling leer je hoe je kunt omgaan met chronische pijn en hoe je deze kunt verminderen. We stellen samen specifieke doelen op waar we naartoe werken. Ik ondersteun je in het veranderingsproces en moedig je aan om in beweging te komen. Hierbij focussen we op jouw sterke kanten. Het doel van de behandeling is om gewoontegedrag en daarmee de pijnspiraal te doorbreken. De behandeling is gericht op aspecten zoals ontspanning, dagindeling, werk, uitvoering van activiteiten, ergonomie en houding. Als het nodig is, maken we gebruik van concrete aanpassingen en hulpmiddelen.
Welke thema’s kun je verwachten tijdens de behandeling?
Pijneducatie
Energieverdeling
Ontspanning
Inzicht in herstellende factoren
Bewustwording van eigen behoeften
Inzicht in mogelijkheden
Opbouw van activiteiten
Re-integratie
Werkplekadvies
Aanpassingen/hulpmiddelen
Praktische zaken
In de intake wordt samen met jou een behandelplan opgesteld.
De behandeling wordt tussentijds en aan het einde geëvalueerd.
Indien nodig wordt er samengewerkt met andere professionals, bijvoorbeeld (huis)arts, fysiotherapeut, oefentherapeut.
Na afloop wordt de eindrapportage verstuurd naar je huisarts.
De duur van de behandeling varieert van 3 tot 6 maanden of 12 maanden.